POLITYKA PRYWATNOŚCI SERWISU INTERNETOWEGO 
KRONIKASWIATEL.PL

 

§ 1

POSTANOWIENIA OGÓLNE

  1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Serwisu internetowego kronikaswiatel.pl jest Jerzy Piernikarz wykonujący działalność gospodarczą pod firmą CEDROWE WZGÓRZA JERZY PIERNIKARZ wpisaną do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej Rzeczypospolitej Polskiej prowadzonej przez ministra właściwego do spraw gospodarki, miejsce wykonywania działalności oraz adres do doręczeń: ul. 11 Listopada 5/53, 42-300 Myszków, NIP: 5771761662, REGON: 243535514, adres poczty elektronicznej (e-mail): kronika@cedrowewzgorza.pl zwany dalej „Administratorem" i będący jednocześnie „Usługodawcą”.

  2. Dane osobowe zbierane przez Administratora za pośrednictwem strony internetowej są przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwane dalej RODO.

  3. Wszelkie wyrazy lub wyrażenia pisane w treści niniejszej Polityki Prywatności z dużej litery należy rozumieć zgodnie z ich definicją zawartą w Regulaminie Serwisu internetowego kronikaswiatel.pl

 

§ 2

RODZAJ PRZETWARZANYCH DANYCH OSOBOWYCH, CEL I ZAKRES ZBIERANIA DANYCH

  1. CEL PRZETWARZANIA I PODSTAWA PRAWNA. Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników Serwisu kronikaswiatel.pl w przypadku:

  1. rejestracji Konta w Serwisie, w celu utworzenia indywidualnego konta i zarządzania tym Kontem, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO (realizacja umowy o świadczenie usługi drogą elektroniczną zgodnie z Regulaminem Serwisu),

  2. składania Zamówienia w Serwisie, w celu realizacji usługi Subskrypcji lub Umowy Sprzedaży Produktu, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO (realizacja umowy świadczenie usługi drogą elektroniczną zgodnie z Regulaminem Serwisu).

  3. zapisania się do Newslettera w celu przesyłania informacji handlowych drogą elektroniczną. Dane osobowe są przetwarzane po wyrażeniu odrębnej zgody, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO.

  4. skorzystania z Czatu lub Forum Dyskusyjnego. Dane osobowe są przetwarzane po akceptacji regulaminu serwisu internetowego, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO.

  1. RODZAJ PRZETWARZANYCH DANYCH OSOBOWYCH. W przypadku:

  1. Konta Użytkownik podaje:

  • imię i nazwisko,

  • adres e-mail.

  1. Zamówienia Użytkownik podaje:

  • imię i nazwisko,

  • data urodzenia

  • adres e-mail,

  • numer telefonu.

  1. Newslettera Użytkownik podaje:

  • imię i nazwisko,

  • adres e-mail,

  1. Czat lub Forum Dyskusyjne Użytkownik podaje:

  • login

  1. OKRES ARCHIWIZACJI DANYCH OSOBOWYCH. Dane osobowe Użytkowników przechowywane są przez Administratora:

  1. w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest wykonanie umowy, tak długo, jak jest to niezbędne do wykonania umowy, a po tym czasie przez okres odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

  2. w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest zgoda, tak długo, aż zgoda nie zostanie odwołana, a po odwołaniu zgody przez okres czasu odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń jakie może podnosić Administrator i jakie mogą być podnoszone wobec niego. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

  1. Podczas korzystania z Serwisu mogą być pobierane dodatkowe informacje, w szczególności: adres IP przypisany do komputera Użytkownika lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego.

  2. Od Użytkowników mogą być także gromadzone dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach i odnośnikach, w które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w Serwisie. Podstawą prawną tego rodzaju czynności jest prawnie uzasadniony interes Administratora (art. 6 ust. 1 lit. f RODO), polegający na ułatwieniu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną oraz na poprawie funkcjonalności tych usług.

  3. Podanie danych osobowych przez Użytkownika jest dobrowolne.

  4. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są:

    1. przetwarzane zgodnie z prawem,

    2. zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami,

    3. merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.

 

§ 3

PRZEKAZYWANIE DANYCH OSOBOWYCH

  1. Dane osobowe Użytkowników przekazywane są dostawcom usług, z których korzysta Administrator przy prowadzeniu Serwisu, a w szczególności do:

  1. dostawców systemów płatności,

  2. biura księgowego,

  3. hostingodawcy,

  4. dostawcy oprogramowania umożliwiającego prowadzenie działalności (np. oprogramowanie księgowe),

  5. podmiotów zapewniających system mailingowy,

  6. dostawcy oprogramowania potrzebnego do prowadzenia Serwisu internetowego.

  1. Dostawcy usług, o których mowa w pkt 1 niniejszego paragrafu, którym przekazywane są dane osobowe, w zależności od uzgodnień umownych i okoliczności, albo podlegają poleceniom Administratora co do celów i sposobów przetwarzania tych danych (podmioty przetwarzające) albo samodzielnie określają cele i sposoby ich przetwarzania (administratorzy).

  2. Dane osobowe Użytkowników są przechowywane wyłącznie na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG), z zastrzeżeniem §5 pkt 5 Polityki Prywatności.

 

 

§ 4

PRAWO KONTROLI, DOSTĘPU DO TREŚCI WŁASNYCH DANYCH ORAZ ICH POPRAWIANIA

  1. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

  2. Podstawy prawne żądania Użytkownika:

  1. Dostęp do danych – art. 15 RODO.

  2. Sprostowanie danych – art. 16 RODO.

  3. Usunięcie danych (tzw. prawo do bycia zapomnianym) – art. 17 RODO.

  4. Ograniczenie przetwarzania – art. 18 RODO.

  5. Przeniesienie danych – art. 20 RODO.

  6. Sprzeciw – art. 21 RODO

  7. Cofnięcie zgody – art. 7 ust. 3 RODO.

  1. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w pkt 2 można wysłać stosowną wiadomość e-mail na adres: kronika@cedrowewzgorza.pl

  2. W sytuacji wystąpienia przez Użytkownika z uprawnieniem wynikającym z powyższych praw, Administrator spełnia żądanie albo odmawia jego spełnienia niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu miesiąca po jego otrzymaniu. Jeżeli jednak - z uwagi na skomplikowany charakter żądania lub liczbę żądań – Administrator nie będzie mógł spełnić żądania w ciągu miesiąca, spełni je w ciągu kolejnych dwóch miesięcy informując Użytkownika uprzednio w terminie miesiąca od otrzymania żądania - o zamierzonym przedłużeniu terminu oraz jego przyczynach.

  3. W przypadku stwierdzenia, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO, osoba, której dane dotyczą, ma prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

 

§ 5

PLIKI "COOKIES"

  1. Strona Administratora używa plików „cookies”.